Na prostatu pomohou i bylinky

Za problémy s prostatou stojí celá řada vlivů a kromě těch genetických se obvykle jedná o nezdravý životní styl. Zdraví prostaty totiž velmi ovlivňuje stres, dostatek vhodného pohybu a také stravovací režim. Chcete-li si prostatu udržet v pořádku i ve vyšším věku, měli byste začít konzumovat více čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, mák, mandle a zdravé rostlinné oleje lisované za studena v BIO kvalitě. Zároveň se doporučuje omezit konzumaci masa a uzenin, mléčných výrobků, alkoholu, cigaret a kofeinu. Vypomáhat si však můžete i přírodními léky – bylinkami na prostatu.

Saw palmetto

Saw palmetto

Jednou z nejznámějších rostlin, které se přidávají do tablet pro zlepšení funkce prostaty, je tropická zakrslá palma, známá též pod názvem Serenoa plazivá. Ačkoli je známo, že se jedná o rostlinu s minimálními vedlejšími účinky, je vhodné poradit se s lékařem, zda je možné ji ve vašem případě užívat.

Kotvičník zemní

Tato bylinka se užívá v lidovém léčitelství po staletí. Je rovněž považována za bezpečný přírodní zdroj, který vykazuje příznivé účinky nejen na prostatu, ale i na srdeční činnost a sexuální apetit i erekci, ale opět byste se měli poradit s odborníkem, než začnete tuto bylinku užívat.

Kopřiva dvoudomá

Vrbovka úzkolistá

Vrbovku úzkolistou užívají tisíce let národy východní Evropy a části Asie, je velmi rozšířena zejména v Rusku a u nás ji seženete například ve fermentované podobě s názvem Ivan čaj. Má velmi příznivý vliv na prostatu a močové cesty a pomáhá zároveň při zánětlivých stavech. Nežádoucí účinky nejsou známy.

Kopřiva dvoudomá

Kopřivové čaje jsme si dělávaly jako děti na pionýrských táborech za socialismu a kopřivy se běžně přidávají do velikonočních nádivek. Je to zcela neškodná, ale poměrně účinná bylinka, která pomáhá s různými záněty v těle a také zabírá při hyperplazii (chorobném zvětšení) prostaty. Kopřiva obsahuje poměrně velké množství železa.